Történelmi séta Budapest utcáin

Nemrég ünnepeltük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. A fővárosban járva mindenki találkozhatott a hősök plakátjaival, koncertekre csábító molinókkal, a televízióban, rádióban, mozikban és az interneten is láthattuk az ’56-os imázsfilmeket.

A Budavári Általános Iskola történelem szakkörre járó 5. a osztályos diákjai is kivették a részüket a megemlékezésből. Ugyan történelem órán még nem került szóba 1956, a szakkörön beszéltünk róla, majd 2016. október 20-án történelmi sétán vettek részt.

Felkerestük a forradalmi események legfontosabb helyszíneit. A Kossuth-téren egy 1956-ban készült képpel vetettük össze a mai állapotokat, és megtekintettük a Földművelésügyi Minisztérium épületén található nem mindennapi emlékművet. A Corvin-közt felkeresve az oroszok Üllői úti pusztítását figyelhették meg, szintén korabeli képekkel összehasonlítva a mai utcaképet. Majd a Terror-házánál saját szemükkel győződhettek meg róla, hogy a megtorlás során több, mint 200 embert végeztek ki. Ezek az áldozatok nem katonák voltak, hanem egyszerű közemberek: segédmunkások, fűtők, bányászok, kovácsok, mérnökök, színházi rendezők, tanárok és diákok. Ezt követően kirándulásunk zárásaként az egykori Felvonulási térre (ma ’56-osok tere) mentünk, ahol a régi rendszer gyűlölt szimbólumának, a Sztálin-szobornak a helyét néztük meg, ma itt található az ’56-os emlékmű.

Kirándulásunk véleményem szerint elérte a célját: a gyerekek megismerték ’56-os örökségünket.

Huszta Renáta